Partneři













21. prosinec, 2024

Svátek má: Natálie

 


Ovčí mléko jeho účinky na naše zdraví

Produkce mléka na ovci za laktaci je ve srovnání s produkcí kozího či kravského mléka výrazně nižší. Ovčí mléko, stejně jako kozí, je proti kravskému mléku bělejší, což je způsobeno vyšším obsahem karotenu v kravském mléce. Chuť ovčího mléka je mírně nasládlá, bývá ve srovnání s kravským mlékem bohatší a krémovější. Pro ovčí mléko je charakteristický vysoký obsah bílkovin, obsahuje kolem 5-7%, které jsou mimo jiné cenným zdrojem esenciálních aminokyselin, čili takových, které si lidský organizmus nedokáže sám vytvářet. Zvláště cenné v ovčím mléku je přítomnost proteinogenních aminokyselin (izoleucin, leucin, valin) plnící vážnou roli v procesu regenerace svalové tkáně, kterou ocení zvláště fyzicky pracující lidé a sportovci. V ovčím mléce je mléčný tuk obsažen v tukových kapénkách, mimo mastné kyseliny (MK) obsahuje vitamíny rozpustné v tucích a aromatické látky. Pro tuk ovčího mléka je charakteristický vyšší obsah MK než u tuku kravského mléka, což výrazně ovlivňuje vůni a chuť ovčích mléčných produktů. Z pohledu lidské výživy a zdraví je významná kyselina linolenová, jejíž obsah je v ovčím mléce také výrazně vyšší. Cholesterol. je sice v lidském organismu důležitý pro tvorbu hormonu, ale jeho příliš vysoká koncentrace v krvi vede ke zdravotním rizikům. Jeho obsah je v ovčím mléce nižší než v kravském. V ovčím mléce bylo také identifikováno přes 50 enzymů a vzhledem k vysokému obsahu popelovin je bohaté na minerální látky a vitamíny. Z pohledu lidské výživy obsahuje ovčí mléko oproti kravskému výrazně více Ca, P a Mg, obsahy Fe, Zn, I a Se jsou srovnatelné, obsah K a Mn je ovšem nižší než v mléce kravském. Vápník společně s vitamínem D plní vážnou roli při vývoji kostí, zinek je součástí přibližně 100 různých enzymů a hraje důležitou roli v procesech dědičnosti, rozvoje organizmu a jeho ochrany proti patogenům. Selen zase spolu s vitamínem E plní roli přírodního antioxidantu. Ovčí mléko má ve srovnání v kravským a kozím mlékem nejvyšší obsahy vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D. V případě vitamínů B2, B6, B12 a D je obsah těchto vitamínů dvojnásobný. Ačkoliv syrové ovčí mléko obsahuje 1,5x vyšší množství tuku, než mléko kravské, obsahuje ono až pětinásobně vyšší hodnoty vitamínů B1, D a C, a tak doporučená denní dávka vitamínu C je obsažena v 1 litru ovčího mléka. Abychom vypili denní dávku vitamínu C u mléka kravského, museli bychom vypít litrů 5. Velmi důležitým prvkem ovčího mléka je také vitamín B12, který je produkován mikroorganizmy sídlícímu v trávicím traktu přežvýkavců, takže obsažen je pouze v produktech živočišného původu a ne rostlinného. Denní dávka vitamínu B12 je obsažena v pouhých 2 dcl ovčího mléka.

Rozdíly mezi, ovčím, kozím a kravským mlékem

Obsah vody Mléčný cukr Bílkoviny Tuky Obsah sušiny
Ovce 80,7 4,8 5,5 7,4 19,3
Koza 88,7 4,5 3,4 3,5 11,3
Kráva 87,3 4,7 3,4 3,7 12,7

Nicméně složení mléka značně kolísá i v průběhu roku, v závislosti na plemeni, podmínkách prostředí, způsobu chovu a krmivu, takže můžeme porovnávat jen průměrné hodnoty.

Ukazatel Den laktace
33. 67. 95. 129. 158. 191.
Sušina (%) 15,59 16,41 17,42 18,10 19,04 20,68
Tuk (%) 4,96 5,19 6,07 6,71 6,97 7,80
Bílkoviny (%) 4,69 5,23 5,55 5,90 6,28 6,66
Kasein (%) 3,35 3,66 4,01 4,21 4,61 4,94
Lakóza (%) 4,87 4,98 4,79 4,43 4,68 5,00
Denní dojivost (kg) 1,19 1,16 1,01 0,82 0,64 0,42

Výživa je zásadním faktorem, který ovlivňuje všechny užitkovosti. Z většiny studií vyplývá, že čím bohatší je krmná dávka, tím vyšší je i dojivost. Denní krmná dávka bahnice by měla být vždy adekvátní k její hmotnosti a fázi laktace. Velmi důležitý je neomezený přístup k vodě, na 40-50 ovcí jedno napajedlo, umístěno na vhodném místě, kde je snadný přístup, voda nesmí být příliš studená, jinak to má negativní vliv na reprodukci.

Velmi důležitý je i dostatek minerálních látek, které mají velký vliv na zdraví i užitkovost ovcí. Minerály stimulují mikrobiální aktivitu v bachoru a zlepšují využití krmiva(fosfor, sodík, síra, zinek, kobalt, D3, B), podporují příjem krmiva (fosfor, sodík, síra, zinek, D3, A), zvyšující reprodukci mléka(vápník, hořčík, sodík, měď, zinek, jód, D3, biotin), mají vliv na mléčnou bílkovinu(síra, kobalt, B), zlepšují pevnost kostí a paznehtů (vápník, fosfor, síra, zinek, biotin), podporují imunitu a aktivují obranyschopnost (zinek, měď, selen, A chráněný proti degradaci v bachoru a vitamín E), jsou tedy nezbytnou součástí výživy.


Aktuality
krásné Vánoce!
20.12.24
PF 2025 zobrazit
FARMÁŘSKÝ OBCHŮDEK
11.03.24
v provozu zobrazit
Mobilní oplocení pastvin proti vlkovi
15.12.23
MSK zobrazit
Dotační podpora pro sýrárnu
18.07.23
dotace přes MAS Pobeskydí zobrazit
© 2012-2014 beskydskeovce.cz | powered by Siwiec Design